Çeşitli resmi kurumlar ile bazı özel işletmelerde görev alabilecek, kültürel mirasımızın korunması, tanıtılması alanında faaliyet gösterebilecek meslek elemanları yetiştiren ve eğitim süresi iki yıl olan bir önlisans bölümüdür. Sadece birkaç üniversitede okutuluyor. Bölümü AÖF kapsamında açıktan okumanız da mümkün.
Bazı örgün üniversiteler bu bölüme öğrenci alımını TYT puanı üzerinden yapıyor. Ancak anadolu Üniversitesi açıköğretim kapsamında herhangi bir YKS puanı ile de alım yapmaktadır. Dileyen öğrenciler uzaktan eğitim ile de bölümden mezun olma şnsına sahip olabilirler.
Kültürel Miras ve Turizm mezunları gerek resmi kurumlarda gerekse de özel sektöre bağlı işletme veya otellerde iş bulma olanaklarına sahiptir. Ancak devlet resmi kurumlarına atanmak neredeyse imkansızdır zira bölüme KPSS atamalarında kontenjan verilmemektedir. Kültürel Miras ve Turizm iş imkanları şunlardır:
-Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı arkeoloji, etnografya ve tarih müzelere KPSS ile atanma şansına sahiptirler. (KPSS atamalarında kontenjan açıldığı takdirde)
-İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerinde görev alabilirler.
-Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüklerinde çalışabilirler.
-Koruma Uygulamalı Denetim Bürolarında faaliyet gösterebilirler.
-Belediyelerin sektör ile alakalı birimlerine ait kadrolara atanabilirler.
Özel sektördeki iş imkanları:
-Müzeler
-Turizm acentaları
-Oteller
Ayrıca bölümü bitirenler, Kültür ve turizm bakanlığı tarafından düzenlenen kurslara katılarak turist rehberliği yapma şansı elde edebilirler.
Çeşitli müzelerde çalışanlar, müzenin ziyaretçilere açılmasını, içindekilerin korunması ve gerekli bakımlarının yapılması, müzeye girişi olan eserlerin kayıt altına alınması gibi görevleri yerine getirirler. Ayrıca çeşitli kazı ve restorasyon çalışmalarına katılabilir, turist rehberliği yapabilirler.
İlk yorumu sen yapmak ister misin?