M.T.O.K Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının kısaltılmasıdır. Üniversite kılavuzunda bir bölümün yanında eğer M.T.O.K. yazıyorsa; bu, o bölüme yalnızca ilgili mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrencilerin yerleşebileceği anlamına gelir.
Adli Bilişim Mühendisliği; günümüz şartlarında internetin yaygınlaşması, kişisel bilgisayarlarla akıllı cihazların kullanım oranının artması ve kişisel bilgilerin sayısal ortamlarda depolanmasına paralel olarak bu bilgilere yetkisiz erişmek isteyenlerin sayısı da artması ve yetkisiz erişim ve internet korsanlığı (hacker) siber suç kavramının ortaya çıkması ile devletleri dahi etkileyen bu tehditlerle mücadele edebilmek amacı ile ortaya çıkmıştır. Teknolojik gelişmeler kurumlara beraberinde birçok fayda sağlarken, suçluların da bu teknolojileri kullanması kaçınılmazdır. Bölümümüz bilişim hukuku, bilgi güvenliği, siber güvenlik ve bilişim suçu ile ilgili delil toplama süreçlerinin adli takibi, analizi ve siber suçlarla mücadele edilmesi amacıyla kurulmuştur.
Adli bilişim mühendisliği temel mühendislik eğitimiyle beraber alana yönelik derslerle kişilerin bu alanda uzmanlaşmasını amaçlamaktadır.
Ülkemizde ilk olarak Fırat Üniversitesi´nde açılmış olan Adli Bilişim Mühendisliği sayısal puan türü ile öğrencileri kabul etmekte olup yurt dışında birçok üniversitede eğitimler verilmektedir.
Marshall Üniversitesi, Birmingham Alabama Üniversitesi, Sunderland Üniversitesi bunlardan birkaçıdır.
Mezunlar bilişim suçlarından kurumu ya da firmayı koruyacak vasıflı uzmanlardır. Bilişim suçları ile ilgili adli vakalarda kanun ve yönetmeliklerin istediği biçimde deliller ve bilgiler sunabilmekte bölümün amaçlarındandır. Bu nedenle programdan mezun olan kişiler, şirket veya kurumların ihtiyaçlarını karşılayacak adli yazılım, adli donanım, kanun ve yönetmeliklerle ilgili iş çözümleri üretme ve yürütme konusunda deneyimli olacaklardır.
Günümüzde bilgi sistemleri enerji, bankacılık, ulaşım, sağlık, eğitim, iletişim hizmetlerinin verimliğini arttırmak amacıyla kişilerin, kamu ve özel sektördeki kurumların birçoğu tarafından kullanılmaktadır.
Bilişim teknolojilerinin kullanımının bu oranda artması ve hayatımızın merkezine yerleşmesi Adli Bilişim Mühendislerine ihtiyacında gelecekte artacağını göstermektedir.
İlk yorumu sen yapmak ister misin?