Maden ocaklarında, madenlerin işlendiği çeşitli fabrikalarda, laboratuvarlarda veya maden sektörü ile ilgili herhangi bir alanda etkin olarak görev alacak maden teknikerleri yetiştiren, eğitim süresi 2 yıl olan bir önlisans programıdır. Türkiye’de on kadar üniversitede Maden Teknolojisi bölümü okutulmaktadır. Bölüm öğrencilerinin mesleki anlamda deneyim kazanması amacı ile öğrencilere 40 iş günü süren bir staj uygulaması yaptırılmaktadır. Dersleri genellikle sayısal içerikli olduğu için sözel çıkışlı öğrencilerin biraz zorlanacağı bir bölümdür.
Maden Teknolojisi bölümü bulunan üniversiteler bölüme öğrenci alırken TYT puan türünü dikkate almaktadır. TYT puan türünden minimum 150 puan alınmalıdır ki bu bölüm tercih edilebilsin. Bölümü isteyen adayların TYT dışında girmesi gereken herhangi bir sınav bulunmamaktadır.
Maden Teknolojisi mezunlarına ‘’Maden Teknikeri’’ unvanı verilir. Program mezunları maden arama ve çıkarma faaliyetleri ile uğraşan yerli ve yabancı işletme veya şirketlerin yeraltı maden ocaklarında, yerüstü açık ocaklarda, cevher hazırlama ve zenginleştirme tesislerinde, kömür analiz laboratuvarlarında iş bulma imkanına sahiptir. Mermer fabrikası ve taş ocakları da Maden Teknikerlerinin bir diğer çalışma alanıdır. Maden Teknolojisi iş olanakları çalışma alanları şu şekilde sıralanabilir:
-Maden Tetkik Arama
-Maden Ocakları
-Laboratuvarlar
-Mermer Fabrikaları
-Türkiye Kömür İşletmeleri
-Cevher Hazırlama Ve Zenginleştirme Tesisleri
-Etibank’a Bağlı İşletmeler
-Devlet Su İşleri (DSİ)
-Çimento, Kiremit ve Seramik Fabrikaları
İlk yorumu sen yapmak ister misin?