Nüfus ve Vatandaşlık Programı, TYT puan türüne göre öğrenci kabul eden 2 yıllık bir ön lisans programıdır.
Bu programın temel amacı; Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nde çalışabilecek bilgili, becerili, kaliteli hizmet ve personel verimliliğini esas alan kamu personeli yetiştirmektir.
Nüfus ve Vatandaşlık Programı’ndan mezun olacak öğrencilerin nüfus ve vatandaşlık hizmetlerinin ihtiyaç duyduğu; iletişim becerileri yüksek, nüfus ve vatandaşlık mevzuatına ve ilgili diğer mevzuatlara ve hukuki işleyişe hâkim, bilgisayar ve ilgili ekipmanları kullanma becerisine olan ve Osmanlıca bilen yetişmiş, donanımlı ve becerikli personel ihtiyacını karşılaması hedeflenmektedir.
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınav sistemi ile olmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra, bu sınavdan aldıkları puana göre bu merkez tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.
Eğitim süresince öğrencilere verilen YÖK Kanununda yer alan ortak dersler ile İngilizce ve Üniversite Senatosunun belirlediği diğer ortak dersler ve seçmeli derslerin yanı sıra, isteğe bağlı olarak öğrenciler 30 iş günü süreli endüstriye dayalı eğitimi (staj) başarı ile tamamlamaları gereklidir.
Nüfus ve Vatandaşlık Önlisans Programı’ndan mezun olan öğrenciler, “Nüfus ve Vatandaşlık Önlisans Diploması”nı alarak, “Nüfus ve Vatandaşlık Meslek Elemanı” unvanını elde etmektedirler.
Bu program, ön-lisans seviyesinde öğrenim veren bir programdır ve bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler “Nüfus ve Vatandaşlık Ön Lisans derecesi” almaya hak kazanırlar.
Nüfus ve Vatandaşlık Programından mezun olan öğrencilerin, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünde çalışması öngörülen pozisyon, öncelikli olarak Genel İdare hizmetleridir. Ancak Bakanlığın uygun gördüğü diğer hizmet türlerinde de çalışabilirler. Bu program ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün, branş personel ihtiyacını karşılaması hedeflenmektedir. Ayrıca öğrenciler, özel hukuk danışmanlık bürolarında da çalışabilme imkânına kavuşabileceklerdir.
İlk yorumu sen yapmak ister misin?