Orman mühendisi olabilmek için üniversitelerin 4 yıllık “Orman Mühendisliği” bölümünden lisans derecesi ile mezuniyet şartı aranır. Orman Mühendisliği bölümü genellikle üniversitelerin Orman Fakültesinde bulunur. Bölüm Sayısal puan türü ile tercih edilebilmektedir.
Orman mühendislerinin görev tanımı birçok farklı alanı kapsar. Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile devlet bünyesinde çalışan orman mühendisleri; orman alanlarını saptar, haritalandırma kısmında çalışır, ağaçlandırma yapılabilecek alanları belirler, aşılama faaliyetlerini yürütür, bozulan ya da deforme olan orman dokusunun ıslahında görev alır, afet ile mücadele planları hazırlar.
Endüstriyel orman işletmelerinde de orman mühendisleri çalışır. Özel sektör alanında faaliyet gösteren endüstriyel ormanların ıslahı, programlı kesim ve dikim işlemleri ile ihtiyaç duyulan ağaç çeşitlerinin yetiştirilmesi gibi konular, orman mühendisinin sorumlulukları arasındadır.
Bunlar dışında orman mühendislerinin sorumlulukları şöyledir:
Bunların başında ise elbette stres altında olsa bile doğru ve hızlı karar almak gelir. İş verenlerin orman mühendislerinde aradıkları diğer nitelikler ise şöyledir;
İlk yorumu sen yapmak ister misin?